Nike Markelius släpper biografi

Nike Markelius

Har sett henne skriva saker tidigare och hon är fantastisk. Så här skriver Jan Gradvall om Nike Markelius biografi ”Trumslag Hjärtslag”:

”2010-talet har inneburit en ny storhetstid för biografier skrivna av rockmusiker. Startpunkten var Just kids av Patti Smith. Även alla de bästa efterföljarna har varit skrivna av kvinnor: Viv Albertine, Kim Gordon, Carrie Brownstein.

Nu kommer en svensk biografi av samma klass, Trumslag Hjärtslag (Modernista), skriven av Nike Markelius.

Precis som ovan nämnda har Nike Markelius ett språk så rikt och pulserande av kraft att hon med sin bok kliver fram inte bara som en musiker som kan skriva utan som en författare av rang.

Nike Markelius började spela trummor i banden Usch och Tant Strul. Hennes väg dit liknar ingen annans. Hennes morfar var den store funkisarkitekten Sven Markelius.

När hennes mamma som mycket ung blir gravid med en sydeuropeisk man som inte vill känna av faderskapet, är det morfar och mormor som tar hand om barnbarnet Nike i sin villaidyll.

När mamman kliver in i handlingen förändras allt. Nike förflyttar in med sin ensamstående mamma i en lägenhet i citybetongen. Hennes mamma köper en geckoödla, en varanödla, en boaorm och en afrikansk skrattduva som heter Benno.

Det är upptakten till en väldigt fin bok om ett liv av kontraster. Som tonårig konsertarrangör i Linköping bokade jag konserter med Tant Strul men Nike var så cool och såg så tuff ut att jag inte vågade säga ett ord till henne. Nu förstår jag varför.”

http://weekend.di.se/gradvall/biografi-om-ett-liv-av-kontraster-2

Kommentarer